Blogg

Blogg

Plötsligt så händer det...

September 2015Posted by Elin Thu, September 10, 2015 13:43:25

Tyckte det var dags för en lite update, kanske skall göra en flik årsvis ist för månadsvis för mina blogginlägg. smiley

Tänkte göra en snabb sammanfattning vad som varit/är på G.

Häststatus:

Chicka är min enda gymkhanaponny som jag tävlar med. Hon har gått helt grymt hela detta året men eftersom det tar en hel del tid och energi (som jag egentligen inte har) att hålla sig på topp så vart jag ett tag osäker på om jag skulle fortsätta eller ej även att Chicka blev duktigare än mig som ryttare kan erbjuda henne kändes också trist och jag vart inne på att sälja henne till nån duktigare men planerna ändrades och målet är nu par-VM i Danmark 2016 med min vapendragare Eva P i stället! Suget att ta ett föl på henne har dessutom inte blivit mindre.

Efter tävlingssäsongen är slut nu i September skall Chicka lånas ut på foder under vintern fram tills våren.

Lilleman är vår mini som fyller hela 16 år i år! Han går i sin hage och pysslas om och rids då och då av Embla 2år. Även ponnyridningstillställningar brukar han få vara med på. Verkligen världens snällaste att pyssla och hålla på med i alla lägen, lite svårare att rida då mat är mer intressant än det mesta.

Kalvin är 4 år detta året och planen är att sätta igång hans vidareutbildning så fort Chicka åkt på foder, ev försäljning under nästa år om jag inte får smak på att komma igång med dressyr/hopptävlingar själv med honom framöver. Han är maxad D-ponny.

Torsten är 5 år och har inte heller ridits in, han står hos en tjej i Säve och har det allmänt bra. Löste betäckningslicens på honom och han hade nog en 5-6 ston på betäckning i år, förmodligen det sista han kommer lämna då planen är att kastrera honom senare i höst för att börja ridas in istället.

Natandra är även hon 5 år och försökte få henne betäckt med Torsten men hon verkligen VÄGRAR att bli betäckt naturligt så tyvärr kunde det inte bli nått. Ganska så sent på säsongen bestämde jag mig tills slut för att gå ”ALL-IN” och betäcka med drömhingsten Magic Cornflakes men det visade sig tyvärr inte gå så bra, efter andra seminförsöket som inte bar nån frukt hade jag en dialog med semin-importören om ett sista försök för säsongen men att ett hingstbyte med hög dräktighetsprocent skulle vara bästa alternativet. Sagt och gjort blev hon inseminerad med DGR Metall OCH hon blev dräktig!

Så en liten fölis omkring 10 Juli 2016 är att vänta! Verkligen superkul!

Noa Naomi som är Frejas fina lilla B-ponny är även hon dräktig med fina Kontiki, hon väntar sin fölis omkring 14 Maj 2016. Mycket spännande vad som tittar ut där, Noa har ju okänd härstamning (förmodad Welsh) och är omkring 111 cm stor, Kontikti är 146 cm så kanske blir en stor B eller C då? Freja verkligen älskar sin Noa och har sen till i sommar vart lite osäker i sin ridning men plötsligt släppte allt och det galopperas och hoppas hinder om vartannat. Kul och se!

Och äntligen har jag en ridkompis med ut i skogen som hänger med i samma tempo, verkligen mysig mor och dotter-aktivitet! Längtar tills även Embla kan hänga med…

Kontiki är min superfina 2 åriga hingst som jag jobbar med alldeles för lite. Fortfarande hälften vildhäst men vi har nu kommit så långt att det går att lyfta framhovarna och det är fantastiskt bra om man jämför från när han kom. Det märks att han har mer och mer förtroende för mig och det är jättekul att se, dock har vi en hel del jobb framför oss. OM vi skall satsa på bruksprovet 2016 är det dags att ta tag i honom på allvar men för att spara tid och pengar kan det hända att jag gör som med Torsten och endast löser ett betäckningsblock för honom. Tiki kommer även bli far till en väninnas fina ponny under nästa sommar och har ett par andra intressenter på honom inför nästa års säsong redan ev även min egen Chicka.

Härliga 1-åringen Zoolander är Natandras första föl, en riktig lite bråkstake som bits och busar om vartannat. Långt mycket hingstigare än sin 2-åriga lekkompis Tiki. Han mätte in på 141 cm i mankhöjd i somras vilket båda gott om en bra storlek. Man börjar äntliga ana vissa drag som förhoppningsvis gör honom snyggare än idag, han behöver verkligen växa till sig både mentalt och fysiskt, han är en jättevalp! Provat som snabbast att löshoppa honom över ett mindre hinder och han verkligen bjuder mot det och av det lilla jag kunde se fanns det nått lite extra i hoppekniken som jag verkligen gillade men avvaktar om utlåtande när han får prova på att hoppa på riktigt (han kan haft tur också)! Han är trots sin rena holländska stam grundreggad i ASRP med grönt pass och raskod 43. Ev så kanske det finns möjlighet att visa fram honom, min alldeles första egna ponnyuppfödning. Zodiak-blod från fadern och Kanshebber från modern (som dessutom har 2 godkända helbröder med den ena som gått EM i hoppning och den andra yngre är på väg upp), enligt mig fantastiskt bra blod, får se om nån annan här i Sverige förstår sig på det…

Frejas andra B-ponny Carlton BB är fortfarande utlånad till en tjej som gör ett fantastisk jobb med honom och tävlar framgångsrikt i såväl hopp som dressyr, planen är att han återkommer under slutet av nästa år.

Kalvins helsyster Troja är fortfarande kvar i Holland, meningen vart att hon skulle betäckas men hon vart extremt svår att se brunst på och trivdes inte utanför sin flock, vid ett tillfälle sent på säsongen inseminerades hon med Kadans v/d Groenhuevel som är en superfin belgisk hingst linjeavlad på Nantano. Dessvärre tog det sig inte och nästkommande ägg gick precis under ponny-EM när uppfödarna var här i Sverige så blir att hon får stanna i Holland under vintern och ev blir det ett nytt försök nästa år med samma hingst eller så har jag vart lite inne på att ev göra en ny Zoolander då jag sett att hans avkommor i Holland vart rätt så dyra hittills.

Där behöver man bara betala hingstägaren om stoet blir dråktigt så inte på långa vägar samma avgifter som här i Sverige.

  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post414

Belgien/Holland

Januari 2015Posted by Elin Mon, January 26, 2015 14:31:41

Förra veckan vart jag på en tjänste-resa i Belgien.Vart en hel del jobb vid Volvo-fabriken som ligger i Gent och på min lediga tid passade jag på att besöka ett par stall i närheten.

Tog ett tidigt plan på söndagen och passade då på att åka ut till stall Prinseveld och träffa Peter Schrivjer och hans fru Annemie som har en stor anläggning med ridskola och diverse ridutbildningar.

Dom har en relativt nyuppstartad ponnyavel och som dom berättade att dom bara för några år sedan avlade på ”vanliga och ostammade ponnyer” men fick tipset att istället börja med ponnyer med stam och bra meriter då det kostar lika mycket att föda upp en sån ponny som en utan stam. Sagt och gjort, dom köpte in ett gäng fina ston från både Kantje’s och Orchid’s, och i förra året lyckades dom få en godkänd hingst i Konquistador van Orchid’s (min Kontikis helbror) och det tar nog inte slut där. Verkar som dom har storslagna planer för framtiden med sin ponnyavel, vilket är väldigt kul även om jag märker att vi gillar samma typer av ponnyer från Orchid’s så

anar en viss intern konkurrens mellan oss där… Bla vad det gäller ett visst stos avkommor som vi båda kommer att få fightas om att köpa i framtiden, dessvärre är stoet närmare 20 år så hon har nog inte så många kvar tyvärr. I Mars månad väntas hon nedkomma med föl:

The one and only Cestanica! (Cestaniis helsyster).

Efter några dagars jobb i fabriken åkte jag och hälsade på hos Orchid’s i Holland (Belgien är inte så stort så det är nära till alla omkringliggande länder!).
*Avelshingstarna*
Varje gång jag åker dit får jag nån sorts adrenalinkick i kroppen liknande den man hade som barn på Julafton för att det skall bli så spännande att se alla ponnyerna där, inte för att det är ett toppmodernt stall med skinande blanka ponnyer (snarare tvärtom!) utan för att det är en liten guldgruva med fantastiska ponnyer med ljus framtid som man så gärna vill dela med dom…

*Kolla fiskarna i vattenhon!*
Det börjar dra ihop sig för mig att välja bra ponnyer till Freja, hon fyller 5 år i Maj. Om hon skall börja rida D-ponny vid ca 12 år ålder så har vi 7 år kvar till dess. Zoolander kommer vara 8 år, alltså i sin bästa ålder och om reglerna håller i sig så får hon tävla honom tills hon är 16 år och då är han 12 år och förhoppningsvis i toppen av sin karriär, kanske att Embla tar över sen. Det är dom fölen som föds NU som kommer vara dom som mina tjejer skall rida! Alltså är det viktigare än någonsin att fokusera ”rätt”!

Vilken prestationsångest på att hitta dom rätta materialen jag fick nu…

Troja som i år blir 3 år är ju redan bestämd men sen vem som åker ihop med henne hem vet jag inte än men det lutar åt en hingst från 2014 och att det blir är hingst är för att ungefär ¾ av dom fölen från förra året är just hingstar och dom har dom mest intressanta stammarna.

Ett mycket fint stoföl hittade jag men stammen vart inte riktigt vad jag vill ha. Iochmed Orchids-sidan jag har på Facebook, poppar det gång på gång upp ponnyer vars namn jag kommer ihåg och hade chansen att köpa en gång… NÅGRA stycken jag ångrar att jag inte köpte! Men samtidigt kan man inte köpa alla heller och dom jag har hemma är riktigt fina så skall inte klaga. Kommer dröja lite innan dom kommer ut på tävlingsbanorna bara…

  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post413

Clear round MaRK 10/1-15

Januari 2015Posted by Elin Thu, January 15, 2015 07:02:22

Mina goa döttrar “hoppade” clear round på varsin ponny förra Lördagen, dom gjorde succé, speciellt Lilleman och lilla Embla som är helt galet gulliga ihop.

Iochmed att man måste ha säkerhetsväst så satt vart Embla som är lite kort i rocken nästan bredare än vad hon var lång och när hon mest satt och log hela tiden kände man sig alldeles varm inombords, goa unge!

Iochmed att hindrena var lite högre än ”bommarna på backen” med istället tre staplade bommar på varandra så blev det lite högt för Lilleman som då ibland tog ett skutt istället för att gå över, Embla stelnade till vid dessa tillfällen men några sekunder senare kom hennes goa smajl tillbaks.

För Freja var det första gången i sina nya ridstövlar och hon fick den allvarliga och fokuserade minen när det var dags, hon skötte sig också exemplariskt och när vi travade runt red hon lätt i fin takt även om tyglarna vart lite i längsta laget.

Vi har märkt att Noa kan vara känslig för ljud ibland och preppade därför henne med öronhuva.
Mommo och moster Frida åkte i god tid men fastnade på vägen bakom en snöplogsbil och missade därmed precis deras ritter, Freja fick därför hoppa en gång till på 20 cm med moster frida springandes denna gång och så mommo kunde föreviga med kort. Självklart inhandlades dom obligatoriska rosetterna för deras finas ritter!smiley

Vad månne det bli av dessa goingar i framtiden!?

  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post412

Julen slut!

December 2014Posted by Elin Mon, December 29, 2014 10:36:09
Hoppas ni alla haft en bra jul!
Det har vi haft! Massa fina julklappar till barnen som vart jätteglada och det är det som är härligt till jul, att barnen uppskattar det så mycket!


Vi arrangerade en lite julbild som vi lade ut på Facebook, måste delge den här med! :)

God fortsättning så ses vi nästa år!  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post411

Kalvin van Orchid's

December 2014Posted by Elin Thu, December 18, 2014 07:19:25
Fasen vad jag gillar denna ponnyn! Han är så himla go och trevlig ända ut i hovspetsarna!

Senast när vi var och löshoppade så fick han mycket beröm om sin fina elasticitet i kroppen!

Kalvin har nått speciellt som jag är lite kär i, kanske är det hans uppsyn, nyfikenhet eller bara hans existens som gör mig lite extra glad bara av att se honom. Han är nog min absoluta favorit i stallet just nu.


Köpte han som föl från Orchid's efter att ha vart så nöjd med Djina. Sen köpte jag även den yngre systern Orchid's Troja som fortfarande står kvar på Orchid's samt syster efter henne Orchid's Freja som tragiskt dog i en hjärn-inflammation endast knappt ett år gammal, i år föddes en liten hingst som jag inte bestämt mig om till 100% än.

Troja skall betäckas innan hon kommer till mig i vår och hingstvalet ligger just nu på den toppmoderna och snygga New Foresthingsten Jup:Kan ju lungt räkna med ett fuxföl..!
Vill medvetet prova att ha lite mindre "blod" i nån avkomma då jag redan har ganska mycket...  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post410

December update

December 2014Posted by Elin Mon, December 15, 2014 10:10:05

December månad och istället för härlig vit snö så är det i stort sett bara regn och blåst, det är inget kul alls faktiskt. Dessutom har jag lyckats med konststycket att få maginfluensa ena veckan och feber och halsont precis när man börjat repa sig från det andra så har inte vart på topp direkt.

Freja har fått en tidig julklapp men helt ny utrustning till sin fina Noa, blev ett brunt kit med en 15” Pessoa hoppsadel (begagnad) och ett nytt brunt träns med fina glitterstenar i pannbandet. Passade även på att köpa ett Kimblewickbett till dom då Noa ibland kan vilja dra ner huvudet och Freja är ju inte så stark, det visade sig funka jättefint så till dess Freja blivit lite större så får hon nog använda det bettet vid behov. Igår vart hela familjen ute och gick en sväng med Freja och Noa på släp innan vi tog en liten tur på ridbanan och Freja fick hoppa ett litet skutt på 10 cm på Noa, det hoppet vart hon så stolt över och pratade om hela kvällen. Känns så kul att hon gillar Noa så mycket och det funkar så bra med dom. Noa är snäll men det är ingen trög ponny utan tvärtom ganska vaken och lyhörd för Frejas små skänklingar vilket underlättar när dom skall trava, i skritten är hon rask och framåt, galopp har dom ännu inte gett sig på ihop, men Chickas lilla medryttare Elsa satt upp på Noa en gång och då såg det riktigt trevligt ut i galoppen, lätt och inga konstigheter.

Vi har köpt manegekort på Marks ridklubb som vi skall använda lite för att kunna hålla igång ridningen under vintern, tror att till våren kommer Freja och Noa vara helt grymma ihop! =)

Min egna ridning har legat lite lågt med men förrförra onsdagen hade jag för första gången med Chicka på Alingsås-träningen och jag vart mycket nöjd med henne. Kommer bli ett litet uppehåll nu under jul och nyår och sen beror det på hur väglaget är under Januari och Februari om man kan ut och köra med hästsläp som styr hur mycket vi får tränat även om jag tror att Chicka utan problem redan idag skulle kunna genomföra en tävling.

Första svenska tävlingen för oss kommer förhoppningsvis bli Vårcupen 2015 som går av stapeln i slutet av April, det är väldigt långt till dess så funderar på om vi inte skall göra en internationell visit i Danmark i slutet av Mars på en individuell tävling, får se om jag kan få med mig nån i resesällskap ner så kunde det bli en trevlig resa och tävling..! Saknar tävlingsadrenalinet!

  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post409

November snart slut...

November 2014Posted by Elin Fri, November 28, 2014 07:06:58

November månad... Inte jättekul att ut och rida om kvällarna med pannlampa skall jag säja, hoppas på snö nu så allt blir ljusare igen. Ett av mina favorit inslag på vintern är just att ut och rida i nysnön i skogen, dovt tyst, ljust och SÅ mysigt!

Freja har ridit Noa några gånger och det går jättebra, skall försöka ta lite bilder på dom nån dag!

Så himla söta ihop.

Embla vill minsann också vara med och hjälpa till!Noa går ihop med dom andra stona och hon är rejält märrig mot dom och trots att hon är minst så verkar hon villa vara den som bestämmer, hon är dock en av dom äldsta i den flocken så blir säkert så naturligt, bar att hon lär fölet lite hyfs.

Har vart iväg och löshoppat Kalvin och Kjeld i Billdal en andra gång.
Söta Kjeldis! <3  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post408

Löshoppning!

November 2014Posted by Elin Thu, November 13, 2014 08:02:19

I söndags var Kjelle och Kalvin och löshoppade på Stall Phem i Billdal. Första gången Kjelle fick åka transport sen han kom hem från Holland och han var faktiskt inte alls särskilt svårlastad, dock krävdes det att Kalvin gick på först.

Kalvin gjorde ett superfin löshoppning och aldrig tidigare hoppat så avspänt som han gjorde denna gången, märks att han mognar med tiden. Hans benteknik är verkligen suverän men för att få maxpoäng behöver han komma än mer till ro och använda ryggen lite till så som helsyster Djina som kammade hem 10 av 10 poäng på sin hoppteknik under sin 4 års kvalitetschampionat 2010.

När man väl börjar hoppa honom uppsuttet har man chans att påverka och jobba lite mer med detta genom specifika övningar.


Helt övertygad om att han kan nå toppen i framtiden, jag gillar verkligen den ponnyn. Han har höjden (ca 147 cm), han har stammen, han har tekniken och rörelserna, bara ett fel… Han född lite för tidigt för att mina egna döttrar skall kunna ha glädje av honom… Tur att hans mamma och pappa förmodligen kommer kunna leverera några fler fölungar till oss framöver. Har ju redan köpt systern, Troja, från 2012 som kommer till oss under nästa vår, förhoppningsvis betäckt med ännu icke bestämd hingst…

Åter till löshoppningen i söndags!

Kjelle hade mycket och titta på, var ju första gången han befann sig i en manege och allt men skötte sig kanon.


Eftersom det var första gången han ens gått över en bom så fick han inte hoppa särskilt högt utan älgade mest över med ett större travsprång och när han väl ”hoppade” gjorde han det inte med nått större besvär.

Kjelles rörelser är det inget fel på! Kalvin fick vid en inofficiell visning i höstas en 9:a på sin trav och Kjelles trav är ungefär i nivå med den så gångartsmässigt hävdar dom sig båda mycket väl men det är ju i hoppning jag vill dom riktigt höga poängen skall trilla in!

.

Kjelles morbror Bartez som går högsta nivå och var första reserv för tyskarna i EM i somras:

Mamman som är alltså är helsyster till Bartez har endast gått i avelsboxen hittills och hennes avkommor är ännu unga..!

  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post407
Next »