Blogg

Blogg

Plötsligt så händer det...

September 2015Posted by Elin Thu, September 10, 2015 13:43:25

Tyckte det var dags för en lite update, kanske skall göra en flik årsvis ist för månadsvis för mina blogginlägg. smiley

Tänkte göra en snabb sammanfattning vad som varit/är på G.

Häststatus:

Chicka är min enda gymkhanaponny som jag tävlar med. Hon har gått helt grymt hela detta året men eftersom det tar en hel del tid och energi (som jag egentligen inte har) att hålla sig på topp så vart jag ett tag osäker på om jag skulle fortsätta eller ej även att Chicka blev duktigare än mig som ryttare kan erbjuda henne kändes också trist och jag vart inne på att sälja henne till nån duktigare men planerna ändrades och målet är nu par-VM i Danmark 2016 med min vapendragare Eva P i stället! Suget att ta ett föl på henne har dessutom inte blivit mindre.

Efter tävlingssäsongen är slut nu i September skall Chicka lånas ut på foder under vintern fram tills våren.

Lilleman är vår mini som fyller hela 16 år i år! Han går i sin hage och pysslas om och rids då och då av Embla 2år. Även ponnyridningstillställningar brukar han få vara med på. Verkligen världens snällaste att pyssla och hålla på med i alla lägen, lite svårare att rida då mat är mer intressant än det mesta.

Kalvin är 4 år detta året och planen är att sätta igång hans vidareutbildning så fort Chicka åkt på foder, ev försäljning under nästa år om jag inte får smak på att komma igång med dressyr/hopptävlingar själv med honom framöver. Han är maxad D-ponny.

Torsten är 5 år och har inte heller ridits in, han står hos en tjej i Säve och har det allmänt bra. Löste betäckningslicens på honom och han hade nog en 5-6 ston på betäckning i år, förmodligen det sista han kommer lämna då planen är att kastrera honom senare i höst för att börja ridas in istället.

Natandra är även hon 5 år och försökte få henne betäckt med Torsten men hon verkligen VÄGRAR att bli betäckt naturligt så tyvärr kunde det inte bli nått. Ganska så sent på säsongen bestämde jag mig tills slut för att gå ”ALL-IN” och betäcka med drömhingsten Magic Cornflakes men det visade sig tyvärr inte gå så bra, efter andra seminförsöket som inte bar nån frukt hade jag en dialog med semin-importören om ett sista försök för säsongen men att ett hingstbyte med hög dräktighetsprocent skulle vara bästa alternativet. Sagt och gjort blev hon inseminerad med DGR Metall OCH hon blev dräktig!

Så en liten fölis omkring 10 Juli 2016 är att vänta! Verkligen superkul!

Noa Naomi som är Frejas fina lilla B-ponny är även hon dräktig med fina Kontiki, hon väntar sin fölis omkring 14 Maj 2016. Mycket spännande vad som tittar ut där, Noa har ju okänd härstamning (förmodad Welsh) och är omkring 111 cm stor, Kontikti är 146 cm så kanske blir en stor B eller C då? Freja verkligen älskar sin Noa och har sen till i sommar vart lite osäker i sin ridning men plötsligt släppte allt och det galopperas och hoppas hinder om vartannat. Kul och se!

Och äntligen har jag en ridkompis med ut i skogen som hänger med i samma tempo, verkligen mysig mor och dotter-aktivitet! Längtar tills även Embla kan hänga med…

Kontiki är min superfina 2 åriga hingst som jag jobbar med alldeles för lite. Fortfarande hälften vildhäst men vi har nu kommit så långt att det går att lyfta framhovarna och det är fantastiskt bra om man jämför från när han kom. Det märks att han har mer och mer förtroende för mig och det är jättekul att se, dock har vi en hel del jobb framför oss. OM vi skall satsa på bruksprovet 2016 är det dags att ta tag i honom på allvar men för att spara tid och pengar kan det hända att jag gör som med Torsten och endast löser ett betäckningsblock för honom. Tiki kommer även bli far till en väninnas fina ponny under nästa sommar och har ett par andra intressenter på honom inför nästa års säsong redan ev även min egen Chicka.

Härliga 1-åringen Zoolander är Natandras första föl, en riktig lite bråkstake som bits och busar om vartannat. Långt mycket hingstigare än sin 2-åriga lekkompis Tiki. Han mätte in på 141 cm i mankhöjd i somras vilket båda gott om en bra storlek. Man börjar äntliga ana vissa drag som förhoppningsvis gör honom snyggare än idag, han behöver verkligen växa till sig både mentalt och fysiskt, han är en jättevalp! Provat som snabbast att löshoppa honom över ett mindre hinder och han verkligen bjuder mot det och av det lilla jag kunde se fanns det nått lite extra i hoppekniken som jag verkligen gillade men avvaktar om utlåtande när han får prova på att hoppa på riktigt (han kan haft tur också)! Han är trots sin rena holländska stam grundreggad i ASRP med grönt pass och raskod 43. Ev så kanske det finns möjlighet att visa fram honom, min alldeles första egna ponnyuppfödning. Zodiak-blod från fadern och Kanshebber från modern (som dessutom har 2 godkända helbröder med den ena som gått EM i hoppning och den andra yngre är på väg upp), enligt mig fantastiskt bra blod, får se om nån annan här i Sverige förstår sig på det…

Frejas andra B-ponny Carlton BB är fortfarande utlånad till en tjej som gör ett fantastisk jobb med honom och tävlar framgångsrikt i såväl hopp som dressyr, planen är att han återkommer under slutet av nästa år.

Kalvins helsyster Troja är fortfarande kvar i Holland, meningen vart att hon skulle betäckas men hon vart extremt svår att se brunst på och trivdes inte utanför sin flock, vid ett tillfälle sent på säsongen inseminerades hon med Kadans v/d Groenhuevel som är en superfin belgisk hingst linjeavlad på Nantano. Dessvärre tog det sig inte och nästkommande ägg gick precis under ponny-EM när uppfödarna var här i Sverige så blir att hon får stanna i Holland under vintern och ev blir det ett nytt försök nästa år med samma hingst eller så har jag vart lite inne på att ev göra en ny Zoolander då jag sett att hans avkommor i Holland vart rätt så dyra hittills.

Där behöver man bara betala hingstägaren om stoet blir dråktigt så inte på långa vägar samma avgifter som här i Sverige.

  • Comments(0)//blogg.mountedsports.se/#post414